На този ден през 1888 г. в село Харманлък, днес Дъбовик,

...
На този ден през 1888 г. в село Харманлък, днес Дъбовик,
Коментари Харесай

На този ден: преди 129 г. е родена Дора Габе

На този ден през 1888 година в село Харманлък, през днешния ден Дъбовик, Добричко, е родена Изидора Пейсах, по-известна с псевдонима си Дора Габе. 

Освен поетеса, Габе е журналист и държавник, част от българския хайлайф след Освобождението. 

От дребното добричко село младата Габе се мести във Варна, където приключва гимназия. По-нататък животът я праща в София, където учи естествени науки в Софийския университет. Освен в София, поетесата учи и в Женева - френска лингвистика, и Гренобъл. На едвам 19 години тя става преподавател по френски език в Добрич. 

Освен преподавателската активност, Габе работи и като преводач, а кариерата и я води неведнъж отвън страната, само че една от най-силните връзки на поетесата е с Полша. Тя е измежду учредителите на Българо-полския комитет, работи и като консултант по културните въпроси в посолството ни във Варшава доникъде на предишния век. 

Тя написа за доста списания и вестници, измежду които „ Златорог ", „ Изкуство и рецензия “ и „ Мисъл “, само че те са една дребна част от изданията, където са поместени нейни писания.

Освен с ерудицията си, Габе е известна и със своята хубост, която съумява да плени някои от най-желаните мъже на тогавашния български хайлайф. Яворов е влюбен в нея, а самата тя твърди, че едно от най-известните му стихотворения - " Две хубави очи " е написано за нея. Йовков също въздиша по нея, както и още десетки мъже.

Габе има дълготраен брак с един от най-изтъкнатите литературни историци и критици на България от времето - доцент Боян Пенев. Първоначално тя на обръща внимание на изтъкнатия си любовник, защото има връзка с Пейо Яворов, само че след раздялата им приема предлагането му за брак.

През 1909 година двамата се женят. Те обаче нямат наследници, защото в ранните години от съжителството им Габе прави аборт, подтикната от Пенев. След като се отхвърля от нероденото си дете, Габе по този начин и не може да забременее още веднъж, макар скъпите лекувания в чужбина, на които се подлага.

През 1922 година двамата се разделят без бракоразвод, а причина за това са дългогодишните връзки на Пенев с друга жена, която съумява да му роди дете.

Несгодите в персонален проект, несполучливия и брак и множеството романси обаче не съумяват да пречупят духа на Габе, която оставя след себе си извънредно богато културно завещание.

Нейните любовни и детски стихотворения, повести и романи и довеждат голям брой награди, измежду които награда „ Петко Рачов Славейков “ за литературното ѝ творчество, обвързвано с децата и българското учебно заведение, удостоена е с почетния знак на София, I степен, както и голям брой награди от Народната република. През 1968 година е удостоена със званието „ Почетен жител на град Толбухин “.

На 16 ноември 1983 година Дора Габе умира на 95 години. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР